Spel 9 en spel 4 laddercompetitie 27 september 2018.

 

 

 
Spel 9 van 27 september was weer een mooie gelegenheid om eens een slemmetje te bieden. Ik geef toe dat er een gok element in zit maar ik kan niet vaak genoeg zeggen dat een bange bridger geen winnaar is en daarom spreek ik liever over een ingecalculeerd risico. Dat is hetzelfde maar klinkt veel professioneler.
Onder passen van noord en zuid gaat de bieding als volgt: Oost 1 klaveren waarop west met 1 schoppen volgt. Oost is niet bang uitgevallen en biedt gelijk 4 schoppen wat west tot nadenken noopt. Denk eens met west mee. Mijn partner heeft 4 schoppen en kan daar hoogstens 1 punt in hebben. De overige 18 punten die hij belooft moeten dus in de zijkleuren zitten. Ik heb 9 punten en een renonce dat maakt samen 12 punten dus slem behoort tot de mogelijkheden. Laat ik eens azen gaan vragen. Oost geeft aan dat hij 3 sleutelkaarten heeft (RKC weet u nog?) dus alle sleutelkaarten zitten binnenboord en omdat west ook niet bang is uitgevallen biedt hij met een stalen gezicht 6 schoppen. Dat zit potdicht want u speelt lekker cross ruff en u bent baas in de troef dus N/Z moeten lijdzaam toezien dat u uw klein slem moeiteloos haalt.  Respect en bewondering zullen uw deel zijn.

 

 

Dat het ook wel eens verkeerd gaat blijkt uit spel 4 van dezelfde avond.
 


Hier opent noord met 1 harten tot stomme verbazing van zuid die 19 punten heeft. Als u geen afspraken heeft die bij deze verdeling nuttig zijn biedt u als niet bange bridger volgens de hatseflats methode gelijk 6 harten. Heeft u wel afspraken dan gaat het wat genuanceerder. Ik zelf gebruik het mancheforcing  2 SA bod dat hartensteun belooft en meteen laat weten dat onder de manche niet gestopt mag worden maar er zijn meer mogelijkheden die hoogstwaarschijnlijk allemaal even goed zijn. Welke methode u gebruikt maakt niet uit want u bent ondanks uw mooie 31 punten kansloos want u kunt hartenvrouw en boer er mooi niet uitsnijden en gaat dus down. Hoon en leedvermaak zullen uw deel zijn al gebeurt dat vaak wat stiekemer want ook leden van Dummy zijn net echte mensen en er is geen leuker vermaak dan leedvermaak. Toch blijft een bange bridger geen winnaar. Mocht u belangstelling hebben voor de mancheforcing  2 SA methode kijk dan eens bij de eigenwijsjes. Niet dat ik eigenwijs ben natuurlijk maar ik weet het graag beter dan anderen. Had juffrouw Kampmeier uit de 1e klas van de lagere school uiteindelijk toch gelijk.
 

========================================================================================= 

 

 

 

Spel 24 viertallencompetitie 3 mei 2018. 

 

Spel 24

W/-

♠  A V B 10 9 7 2  

  A 4 
  H 5
♣  H

 

♠  6

♥  8 7 6 3 
  8 6 
♣  A B 10 9 8 2

N

W

O

Z

♠  5 4 3

  B 10 5

  B 9 7 4 

♣  7 6 4   

 

♠ 8

♥ H V 9 2 
 A V 10 3 2

♣ V 5 3

 

 

 
Eindelijk weer eens een leuke verdeling in de rode lijn van de laatste speelronde in onze viertallencompetitie.


Normaal gesproken past west en noord heeft een prachtige verdeling met slemmogelijkheden maar hoe open je dan?  De meest natuurlijke opening is 2 klaveren wat afhankelijk van uw afspraken van alles kan betekenen maar er zit vrijwel altijd een sterke variant bij. Oost past en Zuid doet een afwachtbodje van twee ruiten maar ook dit is weer afhankelijk van uw afspraken. Ik zou in dit geval als noord zijnde meteen 4 schoppen bieden. Dat geeft aan dat hij sterk is en de manche in eigen hand heeft. Daar wordt zuid erg blij van want hij heeft immers ook een opening en gaat azen vragen waarop noord met 5 klaveren aangeeft drie keycards te hebben (troefheer is een keycard, weet u nog). Zuid zou nu met 5 ruiten kunnen vragen of noord ook troefvrouw bezit of gewoon meteen 6 schoppen bieden.


Als je van plan bent 6SA te bieden zou ik zeker noord vragen of hij die vrouw bezit maar in viertallen maak 6SA of 6 schoppen in de score niks uit. In paren ligt dat natuurlijk anders.  Het klein slem wordt geboden en gehaald wat de meesten ook gedaan hebben.


Zij er nog leuke conventies? U weet ik ben dol op conventies en inderdaad hebben we hier Namyats voor. Dan opent u met 4 ruiten waarmee u zegt 4 schoppen te willen spelen  en nodigt de partner uit tot het doen van controle biedingen. Door vier schoppen te bieden gooit deze deur dicht en elke andere kleur geeft een eerste of tweede controle aan.  Hier biedt zuid dus 4 harten en dat maakt nu noord weer erg blij en nu gaat deze azen vragen want hij heeft immers controle in de overige kleuren en zo wordt ook op deze manier klein slem bereikt.


Ik opende met de westhand gluiperig met 3 klaveren want ik heb niks en al helemaal niet in de hoge kleuren en als mijn partner 19 punten heeft laat hij dat wel merken. Dan wordt het een stuk moeilijker slem te bereiken en daar werd ik dus weer blij van. Het laat dus maar weer eens zien dat het maken van goede afspraken met je partner erg belangrijk is.
Een spelletje uit de 6 O’s categorie dus.  Onvoorspelbaar, Onberekenbaar, Onbedwingbaar en O, O, O, wat worden we allemaal blij. Maar dat waren bij Dummy toch al!
 

 

  

========================================================================

 

Spel 15 uit de A-lijn van 13 april 2017.

 

Spel 15

Z/NZ

♠  A V B 10 2  

  A 6 5 
  A H 6 4 
♣  7

 

♠  -

  10 7 4 3 
  9 8 7 5 3 
♣  A B 6 5

N

W

O

Z

♠  9 8 7 6

  H V 9 8 2

  10 

♣  8 4 3   

 

♠ H 5 4 3

 B  
 V B 2

♣ H V 10 9  2

 

 

Al weer een mogelijk slemmetje in de A-lijn. Goed te bieden maar lastig om te spelen maar dat maakt het spelletje juist zo leuk. Zuid heeft maar 11 punten maar een mooie 5 en vierkaart en bovendien een singleton. Zeker bij het viertallen is dit een opening waard en naar de kwetsbaarheid kijken we pas als we op drie niveau gaan bieden want een doublet op een bod op een of twee niveau is hoogst zelden voor straf. Eén klaveren dus waarop West past en Noord met 18 punten het rustig aandoet en 1 schoppen biedt. Oost past uiteraard en Zuid weet heus wel dat zijn opening magertjes is en kan niet veel anders bieden dan 2 schoppen. Noord gaat nu ook zijn singleton klaveren opwaarderen en komt dan tot 20 punten: ruim voldoende voor een slempoging. Met 4 SA vraagt hij Zuid naar zijn keycards bezit en die geeft aan dat hij er eentje heeft want de heer promoveert immers tot aas. Met 4 keycards in het bezit en de wetenschap dat als je in viertallen een slem mist en de tegenstanders doen dat niet, de kans dat je nog kan winnen behoorlijk slinkt en doordrongen van het feit dat een bange bridger nog altijd geen winnaar is en ook nooit zal worden wordt 6 schoppen bereikt. Het afspelen is lastig, dat dan weer wel. Met de voor de hand liggende ruitenuitkomst of de uitkomst met de harten heer is het belangrijk dat de leider Zuid eerst twee harten introevers geeft en van de ruiten en klaveren afblijft! Dan is het contract gemaakt. Doet Noord dat niet dan gaat hij er eentje down maar dat is good bridge hoor ik wel eens. Persoonlijk vind ik dat one down sucks.

Wat nou als Zuid niet opent maar past met deze verdeling. Dan opent Noord met 1 schoppen en Zuid sprint naar 3 schoppen en wordt op 4 schoppen afgestopt en misschien met 2 overslagen gehaald. Als Zuid meteen naar 4 schoppen verhoogt past Noord waarschijnlijk ook want Zuid had immers al voorgepast. Geen slem dus en dat is jammer hoewel de paren die down zijn gegaan daar weer anders over zullen denken.

 

 

======================================================================= 

 

Spel 4 uit de A-lijn van 6 april 2017.

 

Spel 4

W/A

♠  A H V  

  A V 7 3 2 
  5 4 2 
♣  H B

 

♠ 6 4

  8 5 
  B 8 7 3 
♣  V 10 5 4 2

N

W

O

Z

♠  B 9 8 3

  B 10

  V 10 9 6

♣  A 6 3   

 

♠ 10 7 5 2

 H 9 6 4   
 A H

♣ 9 8 7

 

 

 

Het al of niet halen van een slemmetje hangt vaak af van natuurlijk je biedsysteem en het maken van de juiste keuze. Soms moet je een beetje gokken (berekend gokken is soms onvermijdelijk) en blijkt je keuze verkeerd te zijn geweest dan is dat een typisch geval van jammer en we pakken een biertje (of wat anders als het maar geen Rivella is) en we gaan vrolijk verder.

Neem nu spel 4 uit de A-lijn van 6 april. West pas zoals het hoort en noord opent met 1 harten. Oost heeft ook niets te melden en dan is zuid aan de beurt. Zuid heeft 10 punten maar kan zijn kaart opwaarderen. De extra troef telt voor één punt en voor de prachtige doubleton ruiten mag je volgens de geleerden ook een punt bijtellen en dan blijft natuurlijk alleen het 4 harten bod over. Niet de jacoby 2 Sans dus want doe je alleen met een echte opening. In dit geval geef je aan je partner door dat je met jouw kaart 4 harten wil spelen en niks anders. Als noord van de schrik is bijgekomen en gaat nadenken (het is een denksport niet waar) kan hij weten dat zuid een opening heeft en met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid punten in ruiten moet hebben en waarschijnlijk ook in klaveren. Dat laatste heeft zuid dus niet maar dat weet noord niet hij veronderstelt alleen maar en gaat met in het achterhoofd de gedachte dat een bange bridger geen winnaar is azen vragen. Zij spelen natuurlijk RKC Blackwood en met het 2 harten antwoord belooft zuid twee sleutelkaarten. Dat maakt het totaal aantal sleutelkaarten 4 en wie A zegt moet ook B zeggen en 6 harten wordt het contract. Als er met klaveraas (minder goede uitkomst want fout klinkt gelijk zo onsympathiek) wordt uitgekomen kan noord meteen claimen en anders hangt het af van de manier waarop de klaveren gespeeld worden. Als een kleine klaveren uit zuid wordt voorgespeeld en west speelt een kleintje (second hand low weet u nog) moet noord kiezen tussen de heer of de boer. Kiest u voor de boer dan is het contract gemaakt, kiest u voor de heer dan krijgt u een plotselinge behoefte aan sterke drank maar het is een denksport hadden we afgesproken en je mag er van uit gaan dat als west het aas zou hebben gehad hij die wel meteen zou hebben gespeeld en omdat hij dat niet doet moet die aas wel bij oost zitten. Dat pleit dus voor de boer en als oost zowel de aas als de vrouw heeft bent u altijd gedoemd down te gaan. Maar dat is dan weer goed voor de bar omzet. Complimenten voor het paar dat klein slem heeft geboden en gehaald.

 

=======================================================================

 

Spel 6 uit de A-lijn van 25 februari 2016.

 

Spel 6
O/OW

  H 10 7 6  

  8 
  A B 6 4 
  A B 7 6

 

  9

  A H 10 7 6 2 
  H 10 9 8 
  10 5

N

W

O

Z

  A 8 3

  V B 5

  5 2

  V 9 8 4 2   

 

 V B 5 4 2

 9 4 3  
 V 7 3
 H 3

 

 

Een leuke hand met vele biedmogelijkheden en een mogelijk schoppencontract voor N/Z. Oost en zuid passen en west staat voor de keus om te openen met 1 harten of met de multi 2 ruiten. Iedereen die opent volgens de regel van 20 (aantal punten plus de lengte van de langste twee kleuren is 20) zal met 1 harten openen. Noord heeft 13 punten maar kan door de singleton harten zijn kaart meteen opwaarderen met 2 punten en geeft een info doublet. Oost steunt zijn partner uiteraard met 2 harten. Zuid kan uit het info doublet van noord en de bieding van oost opmaken dat zijn partner schoppen moet hebben en kort zal zijn in de harten en biedt 2 schoppen waarmee hij niet veel meer belooft dan een 5 kaart schoppen en een punt of acht. Zijn 6 kaart harten maakt dat west probleemloos 3 harten kan bieden en nu ligt de bal weer bij noord. Die kan concluderen dat zuid niet zomaar schoppen biedt en de hartenbodjes van O/W doen sterk vermoeden dat zuid in die kleur geen punten zal hebben en dus steun in de overige kleuren en dat zijn nou net de kleuren waar noord zijn biedingen op baseert. Een moedige Noord biedt 4 schoppen en de wat behoudende bridger kiest voor 3 schoppen. Het zitsel helpt mee en dat contract wordt gemaakt. Als O/W de Truscott conventie op hun systeemkaart hebben staan verhoogt oost na het openingsbod en info doublet naar 3 harten en belooft daar mee 3 harten en 6-9 punten en dan moet je maar afwachten of 4 schoppen ooit nog bereikt wordt

Stel dat west er voor kiest met de multi 2 ruiten te openen. Dan past noord eerst want oost moet wat bieden en die biedt natuurlijk 2 harten dat gevolgd gaat worden door twee maal een pas voordat noord weer aan de beurt is en weer gaat nadenken. West heeft zwak geopend en oost, die bovendien al voorgepast heeft, zwak geantwoord. Zijn 4,4,4,1 verdeling maakt een volgbod onmogelijk dus doublet is de enige optie. Als oost slim is, en dat zijn we bij BCDUMMY allemaal, biedt die nog even gauw 3 harten en dan is 4 schoppen opeens ver weg want zal zuid met zijn 8 puntjes nog voor 3 schoppen gaan? De dapperen onder ons doen dat wel en dan ligt 4 schoppen voor de hand maar als hij past zal niemand hem dat kwalijk nemen.

Zo zie je maar weer eens dat bij veel spellen zich een baaierd van mogelijkheden kan voordoen waarbij alles uit de kast moet worden getrokken om het juiste contract te behalen. Veel hangt af van de manier waarop men zijn eigen hand en die van zijn partner kan (op)waarderen. Maar dat is ongetwijfeld een van de lastigste onderdelen van het bridgespel en waarvan je ook nog eens behoorlijke schele hoofdpijn kunt krijgen. Iets voor een thema avond?

 

 

Spelanalyse 22 januari 2015 A-lijn. 

 

Spel 1
N/N

  H B 4 3

  7 5 4 2 
  H B 4 
  10 7

 

  V

  A H V B 10 9 3 
  A 10 5 2 
  V

N

W

O

Z

  A 10 9 7 6

  8

  V 8 6
  H B 8 5

 

 8 5 2

 6 
 9 7 3
 A 9 6 4 3 2

 

 

 

Spel 1 in de A-lijn van 22 januari is al gelijk een uitdaging. U zult wel begrepen hebben dat ik dol ben op conventies. Zonder conventies ben je aan het kaarten, om te bridgen heb je deze hulpmiddelen nodig. Dat klinkt arrogant of zo u wilt onsympathiek maar dat is het laatste wat ik wil zijn. Iedereen moet bridgen op de manier waarop hij of zij dat leuk vindt en wat een ander daar van vindt zal u een zorg zijn.

Maar terug naar bovengenoemd spel N,O,W, passen keurig en West zit met een prachtige kaart met slem perspectieven maar hoe gaan we dat bereiken. Meestal wordt gelijk met 4 harten geopend gevolg door drie passen en klaar zijn we. Een sterke twee harten dan? Kan, maar dan zal het waarschijnlijk ook uitsterven op 4 harten evenals na een 2 klaveren opening. Maar hoe komen we dan in slem? Een uitstekende conventie hiervoor is NAMYATS en voor u de huiskamer vraag wie deze afspraak verzonnen heeft. Hij gaat als volgt: met deze verdeling opent west met 4 klaveren! Daarmee vertelt hij zijn partner dat hij een mooie zevenkaart harten heeft en beslist niet onder de manche wil stoppen maar dat hij een slem onderzoek wil starten met behulp van controle biedingen. Het vervolg is tamelijk eenvoudig. Biedt zijn partner 4 harten dan is het over en uit. Elke ander bod belooft een eerste of tweede controle en dan bent u er samen met uw partner snel uit. Met zijn 10 punten biedt Oost 4 schoppen en omdat west de klaveren en ruiten controleert vraagt hij naar de azen en oost geeft zijn ene aas aan met 5 ruiten. Dat zal dan wel schoppen zijn maar klaveren is ook goed. De voorzichtige bridger stopt af op 5 harten, de dapperen bieden er zes en afhankelijk van uw afspel haalt u dat of gaat u er een down. Maar daarom is het laten zien van de spelverdelingen op onze club zo leuk. U kunt altijd terugkijken hoe het dan wel had gemoeten.

P.S. Met een zelfde schoppenverdeling opent u met 4 ruiten de rest blijft hetzelfde

=======================================================================

 

Spelanalyse 4 december 2014 A-lijn. 

 

Spel 10
O/A

  B 10 9 7 4

  4 
  H B 10 3 
  B 5 3

 

  8 3

  A 9 7 3 
  V 6 2 
  V 9 6 2 

N

W

O

Z

  A H
  H V 10 8 2

  A 9 4
  A H 10

 

 V 6 5 2

 B 6 5
 8 7 5
 8 7 4

 

 

We nemen u even mee terug naar 4 december. In spel 10 uit de A-lijn zit een mooi slem in harten en SA verborgen. Ook 6 klaveren is haalbaar dank zij het fortuinlijke zitsel maar is eigenlijk niet het juiste bod. Niemand heeft het harten of SA slem geboden dus we gaan eens bekijken hoe we dat hadden kunnen bereiken.
Oost opent natuurlijk met 2 SA. De tijd dat we dat met een 5 kaart hoog niet deden ligt al lang achter ons. Zelfs 1 SA met een hoge 5 kaart wordt al lang gezien als de enig juiste opening. Oost belooft dus 20 – 22 punten en west heeft er 8 dus de manche is zeker. De vraag is nu wat u op uw systeemkaart heeft staan. Stayman of Niemeyer. Ik hoop voor u het laatste want dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. West biedt in dat geval 3 klaveren en vraagt daarmee aan oost of hij een 4 of 5 kaart hoog heeft (even een tussendoortje voor het geval u Niemeyer niet kent. Als u harten of schoppen biedt belooft u daarin een 5 kaart. Ruiten belooft 1 of 2 vierkaarten hoog en 3 Sa ontkent het bezit van een 4 of 5 kaart hoog). Oost antwoordt dus 3 harten en opeens wordt de 4 kaart in deze kleur van west belangrijk maar hoe gaan we verder? Meteen maar 4 harten? Dat biedt u ook met drie punten en u hebt er met een beetje fantasie 10 ( 1 harten extra en een doubleton schoppen). Azen vragen dus waarmee u harten als troef vaststelt en hopelijk doet u dat bovendien met de Keycard methode. West antwoordt dan 5 ruiten en belooft 4 keycards want de harten heer transformeert opeens naar de positie van AAS. Er bestaan methodes om heren te vragen of naar het bezit van troefvrouw maar dan wordt het wel een erg lang verhaal. Gewoon 6 harten bieden of beter nog 6 Sa en een schietgebedje wil ook nog wel eens helpen. Maar het slem is binnenboord getrokken.
Mocht u belangstelling hebben voor nadere uitleg over Niemeyer of azen vragen met de keycards methode. Laat het maar even weten. Ik heb immers tijd zat en een eigenwijsje is snel gemaakt.
 

=======================================================================

 

Spelanalyse 13 november 2014 B-lijn. 

 

Spel 4
W/A

  10 8 7

  B 9 7 6 5 2 
  V 
  9 6 3

 

  H V 9 2

  10 3 
  8 4 
  A H B 10 4

N

W

O

Z

  A 4 
  -

  A B 10 7 6 5 3 2
  V 7 5

 

 B 6 5 3

 A H V 8 4
 H 9
 8 2

 

 

In spel 4 uit de B-lijn van 13 november zit ook een slemmetje verborgen maar hoe dat te bieden. Dat is nog niet zo eenvoudig. West opent met 1 klaveren en Oost springt naar 2 ruiten om de opening met een 6 kaart aan te geven. West biedt 2 schoppen en als de klaveren opening voorbereidend kan zijn maakt hij daarmee duidelijk dat zijn klaverenopening reëel is. Hij slaat immers harten over en schoppen kan alleen maar een 4 kaart zijn want anders had hij wel met schoppen geopend. Het wordt nu voor Oost interessant, hij wil alleen weten of zijn partner controle in de klaveren heeft. Hij biedt daarom 3 ruiten. Zijn eerdere 2 ruiten bod is in principe al manche forcing (twee openingen) en zijn partner mag daarop zeker niet passen. Die biedt daarom 4 klaveren. Want als Oost harten opvang had gehad had hij wel SA geboden. Oost trekt de stoute schoenen aan en gaat azen vragen. Eigenlijk maakt dat klaveren tot troef want dat is immers de laatst geboden kleur maar je moet toch wat. Hij krijgt 5 óf harten als antwoord wat twee sleutelkaarten belooft (RKC) óf 5 klaveren wat 1 aas belooft. In het laatste geval 5 ruiten het eindbod. Jammer maar helaas en het is niet anders. Geeft oost 2 sleutelkaarten aan dan biedt oost tot verbazing van west 6 ruiten (klaveren was toch troef???) en na een paar minuten wordt Oost alom geroemd voor zijn biedkunsten.
Ik hoor u denken: ”je hebt makkelijk praten als je de spelverdeling voor je neus hebt en je praat wel lekker naar de verdeling toe”. Daar heeft u eigenlijk een beetje gelijk in. Ik zeg ook niet dat ik het geboden zou hebben. Ik zeg alleen maar hoe het gekund had.
 

=====================================================================

 

Spelanalyse 13 november 2014 A-lijn. 

 

Spel 14
O/N

 -

 B 7 5 
 H V 9 7 6 5
 A 10 6 2

 

  9 7 5 4 3 2

 10 6 3 2
  -
  V B 3

N

W

O

Z

  H 10 8 
  9 8 4
  A B 2
  9 8 7 4

 

 A V B 6 

 A H V
 10 8 4 3
 H 5

 

 

Het beste bewijs dat je door goed te bieden in een slem komt dat met de beste wil van de wereld niet te halen is wordt geleverd in spel 14 uit de A-lijn van 13 november.
Na een pas van oost begint zuid met 1 ruiten op zijn ietwat mottige vierkaart maar vooruit dan maar. Sommige paren openen met de 19 punten dan maar 2 SA maar je moet bieden wat je hebt en hebben wat je belooft dus toch maar 1 ruiten geopend. Noord kan zijn hand nu mooi opwaarderen. 3 punten extra voor de singleton schoppen en 2 punten extra voor zijn ruiten bezit. Hij weet bovendien dat zuid in ruiten maximaal 5 punten kan hebben en dus punten in de zij kleuren moet hebben. Slem komt in dus zicht en dat kunnen we op twee manieren bereiken. Niet de al eerder besproken Jacoby 2 Sa want die gebruiken we alleen bij een fit in de hoge kleuren. Maar wel met het ook al eerder besproken splinter bod of het manche forcing 4 ruiten bod gevolgd door controle biedingen. De splinter heeft de voorkeur want dan blijf je lekker laag. Noord biedt dus 3 schoppen en zegt daar mee: “partner ik heb 12 – 15 punten en ruiten steun en een singleton of renonce in de schoppen” Zuid gaat bijna uit zijn dak van vreugde en gaat controle biedingen doen (daar heb je ze weer). Hij biedt 4 klaveren en noord bevestigt de ruiten controle door 4 ruiten te beiden. Om dat zuid de beide hoge kleuren controleert gaat hij azen vragen met 4 SA. Nu blijkt het enorme voordeel van het azen vragen met RKC Blackwood, Noord antwoordt 5 schoppen en geeft hier mee twee sleutel kaarten aan (de ruiten heer promoveert tot aas weet u nog) en ook ruiten vrouw. Zuid biedt met volle overtuiging 6 ruiten om er al snel achter te komen dat alle resterende troeven verkeerd zitten en gaat hopeloos en reddeloos één down. Maar dat gaan we allemaal wel eens en een bange bridger is geen winnaar. Geeft u de voorkeur voor het manche forcing 4 ruiten bod dan komt u ook in 6 ruiten maar hoe dan ook; down gaat u maar aan de andere kant is 6 ruiten min 1 minder erg dan 5 ruiten + 1. Niet dan? Ja toch? 

 

 

===================================================================== 

 

Spelanalyse 6 november 2014 A-lijn.

 

Spel 2
O/NZ

  9 7 5 4 2

  V 7 3 
  B 10 9
  H 6

 

  -

  B 6 2
  A H V 7 3 2
  A B 10 2

N

W

O

Z

  A V 10 
  A 9 8 5 4
  6 4
  V 5 4

 

 H B 8 6 3
 H 10
 8 5
 9 8 7 3

 

 

Er is voor een bridger niets leukers dan je partner zien openen en zelf ook een opening te hebben en bovendien met steun in de kleur waarmee geopend is. Zeker als je dan ook nog overwaarde hebt begin je al snel aan slem te denken. Maar hoe vergoot je dan de kans om het slem te bieden of er juist uit weg te blijven.  Er is een manier die eigenlijk op geen systeemkaart mag ontbreken en dat zijn de controle biedingen. Met een controlebieding belooft u uw partner een Aas of Heer of singelton of renonce in de geboden kleur. Uw partner weet dan dat de tegenstanders in die kleur niet twee slagen achter elkaar op kunnen halen om u down te spelen voor u goed en wel begonnen bent. U begint de controlebiedingen met de laagste kleur waar u controle in heeft. Slaat u een kleur over dan ontkent u dus daarin controle te hebben. Wanneer beginnen we er mee? Basisregel is dat als de troefkleur op 3 niveau vaststaat elke daarna geboden kleur een controle aangeeft. Bijv. 1 harten – 3 harten-4 klaveren. Dit belooft dus een controle in de klaveren. Ontbreekt er een controle dan kunt u nog op 4 niveau afstoppen.
Kijken we eens naar spel 2 uit de A-lijn van 6 november. Oost opent met 1 harten en West is meteen wakker. Wat nu te doen meteen maar 4 bieden met deze kaart is niet verstandig. Azen vragen dan maar? Daar is het te vroeg voor. Er is een mooie conventie die splinter biedingen wordt genoemd. Na het openingsbod van Oost biedt west in dat geval 3 schoppen! Een dubbele sprong dus en daarmee zegt hij: ”partner ik heb 12 – 15 punten èn harten steun èn bovendien een singleton of renonce in schoppen en laten we eens onderzoeken of slem er in zit”. Oost neemt de handschoen op en gaat controlebiedingen doen. Hij biedt 4 harten om de harten controle te bevestigen. Hij slaat ruiten en klaveren over en ontkent dus controle in deze kleuren. West ziet nu dat hij minimaal één verliezer in ruiten heeft en mogelijk ook in klaveren. Hij ziet af van zijn slempoging en past op het manche bod van zijn partner.
Natuurlijk zult u toch wel eens in een slem komen wat er niet inzit of het juist niet bieden terwijl het wel haalbaar is. Maar zoals bij alle afspraken. U hebt garantie tot aan de voordeur en dan moet u nog hard lopen ook.
 

 

===================================================================== 

 

Spelanalyse 23 oktober 2014 B-lijn.

 

Spel 17
W/A

 A H V 6 3
 V
 A 5
 B 10 7 3 2

 

  7 2

  8 6 5 2
  H 10 9 6 3
  A 4

N

W

O

Z

  10 9 5 4
  B 10 9 4 3
  V 8 2
  9

 

 B 8
 A H 7
 B 7 4
 H V 8 6 5

 

 

We nemen u even mee terug naar spel 17 uit de B-lijn van 23 oktober. Ook hier zit een slem verborgen dat door niemand geboden is. Hoe zouden we door goed te bieden wel dat klein slem kunnen komen?
Noord opent natuurlijk met 1 schoppen en hoewel zuid weet dat de vereiste manche punten aanwezig zijn volgt hij rustig met 2 klaveren om de bieding open te houden. Noord zit nu met een probleem. Hij moet een bod doen waarop zuid niet mag passen. Harten en ruiten vallen af en SA zit met een doubleton en singleton ook niet lekker. Dan maar springen naar 3 schoppen met de mooie 5 kaart? Daar zou zuid op mogen passen en dat wil hij niet. Een goede methode is om hier 4 klaveren te bieden als een manche forcing bod met klaveren als troef. Zuid weet nu dat noord overwaarde heeft, telt zijn punten er bij op en weet dat slem mogelijk is. Alle volgende biedingen geven controle aan in de geboden kleur. Als alle kleuren gedekt blijken te zijn. Gaan we azen vragen om vervolgens 6 klaveren te bieden en de dapperen onder ons bieden 6 SA. Zoals bij elke afspraak geeft ook deze geen 100% garantie op succes maar down gaan we allemaal wel eens.
De bieding:
N: 1 schoppen - Z: 2 klaveren (10+ P)
N: 4 Kl (manche forcing, overwaarde) – Z: 4 harten ( Controle in harten en ontkent controle in ruiten)
N: 4 SANS (Azen vragen en belooft meteen controle in R en Sch) – Z: Afhankelijk van uw afspraken over azen vragen. Speelt u gewoon Blackwood dan biedt u 5 Klaveren en geeft hier mee 1 aas aan. Speelt u RKC dan biedt u twee schoppen waar mee u twee sleutelkaarten belooft want klaver heer wordt hier gepromoveerd tot aas en u belooft tevens klavervrouw)
Noord 6 klaveren of zeer moedig 6 SA.
Het afspelen mag geen problemen op leveren.

 

 

==================================================================== 

 

Spelanalyse 23 oktober 2014 B-lijn. 

 

Spel 20
W/A

 A H B 9 8 5
 H 8
 B 8 3 2
 V

 

  3

  V 9 6 5
  V 10 9 6 4
  7 3 2

N

W

O

Z

  4 2
  10 4 3 2
  A H 5
  H 9 6 4

 

 V 10 7 6
 A B 7
 7
 A B 10 8 5

 

 

 

Op bovenstaand spel uit de B-lijn speelde 4 paren 4+2 en hebben dus een slemmetje gemist.
Waarschijnlijk is de bieding als volgt gegaan Noord 1en zuid met zijn opening en schoppen steun gelijk naar 4. Pas, pas, pas en 4 schoppen wordt moeiteloos met overslagen gehaald. Hoe kun je in dit geval het klein slem bieden? Door gebruik te maken van een eenvoudige conventie genaamd de Jakoby 2 Sans. Deze conventie is inderdaad uitgevonden door de speler die de naar hem genoemde transfer na een 1Sans opening heeft verzonnen.
De Jakoby 2 Sans gaat als volgt: Na de 1 schoppen opening van noord  biedt zuid 2 SANS! Daarmee zegt hij: “partner ik heb ook een opening en bovendien schoppensteun en we mogen beslist niet stoppen onder de manche maar laten we eens kijken of er slem in zit” Noord weet nu precies wat zijn partner in handen heeft en heeft voldoende biedruimte over om een slem onderzoek te starten.
Het vervolg is eenvoudig, je moet het alleen even uit je hoofd leren.
3 K, 3 R en 3 H beloven altijd een singleton of renonce in de geboden kleur. Met 4 schoppen zegt noord ik heb een minimale opening en dus geen sleminteresse. 3  Sans geeft aan: ik heb 14 of 15 punten en 3 Schoppen belooft 16 punten of meer. Zuid hoeft nu alleen maar zijn punten hierbij op te tellen om te zien of slem haalbaar is. Is dat niet het geval dan biedt hij meteen 4 schoppen en klaar zijn we.  Heeft Zuid wel slem aspiraties dan gaat hij over op controle biedingen. Elke andere kleur dan schoppen belooft controle in de geboden kleur. Sla je een kleur over dan heb je daar dus geen controle in. Zijn alle kleuren gedekt gaan we azen vragen en bij het vereiste azen bezit bieden we het slem.
Het biedverloop in dit spel zou dus als volgt kunnen zijn:
Noord: 1 Schoppen                                 Zuid: 2 SANS (12 + punten en

                                                            een schoppen fit) 
Noord: 3 Klaver (singleton of renonce)      Zuid: 3 ruiten (controle in ruiten)
Noord: 3 harten (controle in harten)         Zuid: 4 SANS (azen vragen)
Noord: 5 klaver ( 1 of 4 azen)                  Zuid: 6 schoppen.