“De gevaarlijke hand” bij BC Dummy

De afgelopen twee weken zijn de leden van bridgeclub Dummy actief geweest in Esterade.

Het is even wennen aan de nieuwe locatie maar de indruk is dat de club hier een prima onderkomen heeft gekregen. De eerste twee speelavonden leverden hoge eindscores op. In de B-lijn werd op de 1e speelavond het bridgepaar  Juul en Lambert van Thiel glorieus winnaar met een gemiddelde van 69,17%. Na de tweede speelavond, waarbij zij met 56,25% wederom hoog scoorden,  staan zij aan kop in de B-lijn.

In de A-lijn was het paar Gerdie Mulder en Bart Moonen de eerste avond met 60,17% de beste. Het paar Toon van Eldijk en Edmond van Heteren scoorden de tweede avond 70,17% en dat is een score van de buitencategorie. Dit paar heeft na twee speelavonden de leiding in de A-lijn met een gemiddelde van 61,83%.

Voorafgaand aan de tweede speelavond werd een drietal bridgers in het zonnetje gezet. Dit in verband met het behalen van de benodigde Masterpunten. Dit waren Francien Roelofs, Nel van der Duim en Toon van Eldijk voor het behalen van respectievelijk 2000, 5000 en 10.000 masterpunten. Zij kregen tevens de bijbehorende bondsversierselen uitgereikt.

Voor heel bridgend Grave e.o wordt op donderdag 2 december a.s weer een thema-avond georganiseerd. Deze wordt gehouden in Esterade en begint om 19.30 uur. De toegang tot de avond is voor de leden van BC Dummy gratis en voor niet leden bedraagt de toegangsprijs 2,50 euro.

Frans Schuurman verzorgt deze avond en hij gaat het onderwerp “De gevaarlijke hand” behandelen.

Het lijkt een titel van een spannend jongensboek maar het is een situatie die je als leider van het spel regelmatig tijdens een bridgeavond tegenkomt: een tegenspeler die je liever niet aan slag wil laten komen. Frans gaat U op zijn geëigende wijze laten zien hoe dergelijke lastige situaties worden herkend en mogelijk kunnen worden opgelost. Dit belooft dus weer een leerzame en gezellige avond te worden.

 

Natuurlijk gelden voor toegang tot Esterade de huidige toegangsregels voor de horeca. Dus zorg dat u in het bezit bent van een geldige QR-code op de corona-app en een identiteitsbewijs.

 

Bridgeseizoen BC Dummy gezellig geopend.

Na anderhalf jaar van wachten konden donderdag j.l. de kaarten eindelijk weer op tafel komen. Esterade is dit seizoen de plaats waar het allemaal gaat gebeuren. Nadat iedereen de QR-check had ondergaan was het gezelligheid troef. Na een lange periode van no-bridge kon er eindelijk weer eens worden bijgepraat over het wel en wee van elkaar en ook nog worden gebridged.

Voorzitter Rob Diederen heette een ieder een hartelijk en warm welkom toe en gaf aan dat hij hoopte dat de club een goed, gezellig en sportief bridgeseizoen zal tegemoet gaan.

Aan de openingsdrive is door 23 paren deelgenomen. Deze paren zijn verdeeld in een twee groepen van respectievelijk 13 en 10 paren. Aan het eind van de avond waren er nog wat prijzen te verdelen. In de A-lijn waren het Gemmy van Liessum en Marcia Ploegmakers die er met een prijs vandoor gingen. Zij scoorden in de A-lijn het beste met 61,70%.

In de B-lijn was de eerste plaats en een prijs weggelegd voor Francien Roelofs en Thea Bens, die de hoogste score van de avond realiseerden met 63,44%.

A.s donderdag gaat de eerste competitieronde gespeeld worden en de verwachting is dat iedereen dan weer aanwezig is om de krachten met elkaar te meten.

 

 

BC Dummy trappelt van ongeduld.

 

De leden van de Bridgeclub Dummy lijken meer op paarden die aan een hippisch evenement meedoen dan op diep nadenkende serieuze bridgers. Ze trappelen van ongeduld om na anderhalf jaar op donderdagavond 14 oktober weer in clubverband te gaan bridgen. Alleen is te hopen dat ze de afgesproken conventies nog kennen. Hoe moet ik bieden en hoe ging dat ook weer met het openen. Snapt mijn partner mij nog wel. Bied ik de manche of moet ik zelfs slam bieden. Dat zijn nog maar een paar overwegingen die in aanloop naar de openingsdrive in de overwegend grijze koppies zullen gaan spelen. Feit is dat het 14 oktober echt gaat gebeuren. De speellocatie is veranderd. Na een aantal jaren onder dak te hebben genoten bij Catharinahof vinden de bridgeavonden nu plaats in Esterade. Natuurlijk hebben we nog te maken met COVID-19.

 

Maar omdat de anderhalve meter maatregel verleden tijd is kunnen wij weer op normale bridgeafstand onze spellen spelen. Helemaal geen beperkingen meer zou mooi zijn geweest maar dat is een bridge te ver. Esterade is een horecagelegenheid en daarom gelden daar de toegangsregels voor de horeca. Om toegang te verkrijgen in Esterade moet men kunnen aantonen dat men gevaccineerd is, genezen is van COVID-19 of recent is getest. Daarnaast moet men geen COVID-19 gerelateerde klachten hebben. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan kan er gebridged worden op 14 oktober en daarna op iedere daarop volgende donderdagavond.

 

Jaarvergadering BC Dummy heeft veel weg van reünie.

Na een aantal jaren onderdak te hebben genoten in Catharinahof was de Graafse Bridgeclub Dummy genoodzaakt om een nieuwe speellocatie te gaan zoeken. Die is gevonden in het wijkgebouw Esterade.

Zoals gebruikelijk is de eerste jaarlijkse bijeenkomst van de club de Algemene Ledenvergadering (ALV). Door corona was deze geplande clubavond het eerste weerzien van de leden in zo’n anderhalf jaar. ’s Middags waren de tafels en stoelen op de vereiste anderhalve meter geplaatst zodat er coronaproef vergaderd kon worden. De eerste leden druppelden omstreeks 19.10 uur binnen en al snel was de zaal gevuld met zo’n kleine 40 leden. Het was een gezellig weerzien dat veel weg had van een reünie.

Rob Diederen, die voor het eerst de voorzittershamer hanteerde, opende klokslag half acht de vergadering. De agendapunten werden één voor éen voortvarend en adequaat behandeld.

Belangrijk onderwerp was natuurlijk wanneer er gebridged kan worden. Daarover is besloten dat dat pas gaat gebeuren als de anderhalve meter van de bridgetafel is. De club gaat zich daarbij houden aan het van toepassing zijnde toegangsbeleid. Er zal een corona protocol opgesteld worden over de wijze waarop de clubavonden veilig coronaproef gehouden kunnen gaan worden.

Er is stilgestaan bij het feit dat Bart Moonen, zelf afwezig wegens vakantie,  heeft aangegeven dat hij  na 30 jaar zijn activiteiten voor  de wedstrijdcommissie wilde neerleggen. De ALV vond dat jammer maar kon het besluit van Bart wel begrijpen. Hij kreeg een groots applaus voor de bewezen diensten.

Bart, die gewoon bij de club blijft bridgen,  zal op een later moment nog in het zonnetje worden gezet voor al zijn werkzaamheden die hij als lid van de wedstrijdcommissie heeft verricht.

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

  

 

Aanstormend bridgetalent actief in Grave.

Voor de 11e keer werd zondag de Open Graafse Jeugd- en Minibridge kampioenschappen gehouden.

De bridgetalenten, 32 jongens en meisjes, uit diverse delen van het land verzamelden zich rond 12 uur in de aula van de Basisschool De Raamdonk. Rob Diederen, voorzitter van de BC Dummy, opende de dag. Hij gaf de deelnemers het één en ander mee; dat bridge een sport is waarbij de hersenen actief worden getraind. Dat bridge op latere leeftijd “roestvorming” in de hersenen voorkomt. Verder dat bridge bij uitstek een sport is waarbij partnerschap een zeer belangrijke rol vervult. Respecteer je partner altijd, aldus Rob Diederen.

Daarna gingen de paren richting de speeltafels. De eerstejaars bridgers speelden mini-bridge.

De “gevorderden” speelden het speltype ruiten.

Aan het eind van de middag de prijsuitreiking. Net als vorig jaar was het paar Quinten Berens en Marcus Gommans uit Grave bij het minibridge de winnaar met 62%. Zij bleven daarmee ook in het bezit van de wisselbeker bestemd voor het beste Graafse jeugdbridge paar.  Het paar Pieter en Willem van Nistelrooy uit Stevensbeek werd 2e met 59% en de 3e plaats was voor het paar uit Venray Isa Kelder en Hannah Ceresa met 56%.

Bij het speltype Ruiten was het paar Laura Olthof/Iris Schotsman uit Ruurlo met 58% het sterkst. Hun plaatsgenoten Jens Langwerden en Luka Hakvoort werden met 52% 2e en de 3e plaats was weggelegd voor het Venrayse paar Fabian Mans en Rens Maus met 47%.

De aanwezige Gerdie Mulder en Marleen Janssen hebben de leerlingen van De Raamdonk en De Sprankel de laatste maanden getraind. Zij waren content over de resultaten van de Graafse pupillen. Naast de winnaars Quinten en Marcus deden de volgende Graafse paren mee: Tessel Bandell/ Lennard van den Berk, Koen Stouthandel/Sam Giesbers en Tim Barten/ Wessel Hoffmann.

  

Open Graafs  Jeugdbridge Kampioenschap.

Aanstaande zondag, 26 januari, wordt voor de elfde keer het Open Graafse Jeugd- en Minibridge kampioenschap gehouden. Ook deze keer stelt de Basisschool “De Raamdonk” haar gebouw ter beschikking.

32 jeugdige bridge spelende jongens en meisjes uit de regio gaan strijden om de titel Open Graafs bridgekampioen. Onder de bezielende leiding van Gerdie Mulder, Marleen Jansen en Marjos Bakers hebben de Graafse bridgers, leerlingen van De Raamdonk en De Sprankel,  zich de laatste weken goed  voorbereid.

Ook dit jaar wordt er gestreden in de categorie Mini en de categorie Ruiten. De categorie Mini is er voor de beginnende jeugdbridgers. In de categorie Ruiten zijn de wat meer ervaren jeugdbridgers ingedeeld.

De wedstrijd begint om 12.30 uur en om 16.45 uur is de uitslag bekend en kan er overgegaan worden tot het huldigen van de kampioenen en kunnen de bijbehorende bekers worden uitgereikt.

 

2e competitieronde BC Dummy afgesloten met verrassingen.

 

Afgelopen donderdagavond stond het bestuur onder leiding van Rob Diederen de leden op te wachten. Een welgemeend gelukkig, sportief en gezellig bridgejaar 2020 werd de leden toegewenst. Het was tenslotte de eerste bridgeavond van 2020 en meteen ook weer een heel belangrijke.

De 6e zitting van de 2e competitieronde. Aan het eind van de avond zouden de podiumplaatsen, promovendi en degradanten bekend zijn.

Het was ook de laatste zitting waarin er 8 ronden van 3 spellen gespeeld zouden worden. De kaarten waren weer flink geschud en om half acht kon met het bridgen worden begonnen. Omstreeks 22.45 uur waren de resultaten bekend en werd de eindbalans opgemaakt.

In de A-lijn toch wel verrassende winnaars. Het paar Rutger van Oosten en Marc Hendrikse werden afgetekend 1e met een gemiddelde van 60,81% . Aad Schaper en Ernst Jührend werden 2e met 54,72% en een 3e plaats was weggelegd voor het trio Herman, Antoon en Maria Peters met 52,69%.

Onderin de A-lijn waren tot de laatste avond de verschillen minimaal. Zeker 6 tot 7 paren bevonden zich nog in de gevarenzone. Uiteindelijk waren het de paren Thea Reijnen/Joke Paters, Toon van Eldijk/Edmond van Heteren en Jan van Els/Piet van der Wielen die volgende week in de B-lijn gaan uitkomen.

Ook in de B-lijn één paar dat met kop en schouders boven de rest uitstak. Dat was het paar Joke en Niek Marcellis, dat over de 6 zittingen een gemiddelde scoorde van 56,89% en daarmee promotie naar de A-lijn bewerkstelligde. De paren Francien Roelofs/Thea Bens en Stefania Samczuk/Tosca Haverkamp bezetten plaats 2 en 3 met respectievelijk 52,70 en 51,87%. Dat het in deze lijn een zeer spannende aangelegenheid was blijkt wel uit het feit dat het verschil met nummer 4, Frank Peters / Otto van Driel, slecht 0,07% bedroeg. Het paar Ger Peters/René van Wilderen mag zeker niet onvermeld blijven. Dit runner-up paar scoort regelmatig boven de 50% en een fraaie 5e plaats in deze ronde is een prima resultaat.

Komende donderdag gaat de 3e competitieronde van start. Dus voor allemaal ook weer nieuwe kansen om een goede score te behalen, waarbij de aspecten sportiviteit en gezelligheid niet uit het oog mogen worden verloren.

 

BC Dummy sluit 2019 feestelijk af.

De laatste bridgeavond van het jaar is bij Dummy traditioneel de Kerstdrive.

Het restaurant van De Catharinahof was feestelijk versierd en straalde gezelligheid uit.

Op deze avond wordt er natuurlijk gebridged maar het sociale gebeuren viert hoogtij. Elkaar eens in kerstsfeer ontmoeten en spreken bevordert het saamhorigheidsgevoel

De bestuursleden waren piekfijn gekleed. De kerst straalde eraf.  Dan blijkt maar weer dat een wit overhemd met wit-rode kerststrik wonderen doet. Voorzitter Rob Diederen en penningmeester Jo Spouwen stonden bij de deur om de leden te ontvangen. 

De wedstrijdcommissie had besloten om de A- en de B-lijn te mixen, zodat er eens tegen heel andere paren gespeeld moest worden. De tijdklok was thuis gelaten. Geen 8 rondes van 3 spellen, maar heerlijk 4 rondes van 4 spellen. Dat alles bij elkaar gaf de nodige rust en creëerde ook de mogelijkheid om de spellen heel relax te spelen. Na afloop van de spellen volop gelegenheid om eens lekker bij te kletsen en zich in de anderen te verdiepen. Daar is dankbaar gebruik van gemaakt. Winst of verlies maakt niet uit. Gezelligheid troef.

Rob Diederen sprak het openingswoord en wenste een ieder heel fijne feestdagen toe en een voorspoedig bridgejaar 2020. Daarna is het woord gegeven aan Roos  enige dubbelzinnigheid sprake waarmee zij de lachers op haar hand kreeg.

 

BC Dummy actieve bridgeclub.

 

De afgelopen maanden zijn er volop activiteiten geweest bij de Graafse bridgeclub Dummy.

Begonnen werd met de inloopdrive en daarna de openingsdrive. Vervolgens de jaarvergadering waarbij Gerdie Mulder na vele jaren de voorzittershamer overgedragen heeft aan Rob Diederen. Op 26 september is  de 1e competitieronde van 6 zittingen van start gegaan. Ook dit seizoen wordt er in er in een A- en B-lijn gespeeld. Na 6 zittingen is de stand opgemaakt en zijn de drie hoogst geëindigden van de B-lijn naar de A-lijn gepromoveerd. De drie laagst geplaatsten in de A-lijn degraderen naar de B-lijn. De drie hoogst geplaatste paren in de B-lijn promoveren naar de A-lijn.

In de A-lijn was het paar Frans Schuurman/Toin de Groot uiteindelijk met een totaalscore van 56,16% afgetekend de sterkste. De paren Gerdie Mulder/Bart Moonen en Dorus van den Krommenacker/Jan Rutten werden met respectievelijk 53,03 en 52,43 % tweede en derde.

In de B-lijn was er een afgetekende eerste plaats weggelegd voor Nel van der Duim en René v/d Pavert. Zij scoorden over deze 6 zittingen een gemiddelde van 58,95%.

Toon van Eldijk en Edmond van Heteren werden met 53,78 tweede. De derde plaats met  53,49% was er voor Jan van Els en Piet van der Wielen.

Tijdens het gehele bridgeseizoen wordt ook gespeeld om de ereplaatsen in het slemklassement.

Voor het bieden en ook spelen van een kleinslem worden 5 punten verdiend. Na het bieden en spelen van een grootslem worden 10 punten gegeven.

Als er klein- of grootslem geboden word en down gegaan wordt worden punten in mindering gebracht.

Na de eerste competitieronde staan het paar Gerdie Mulder/ Bart Moonen en het trio Herman Peters, Antoon Peters en Maria Peters-Jans met 6 punten aan de leiding.

Frans Schuurman en Toin de Groot volgen op de voet met 5 punten.

Op 7 november is de 1e thema-avond gehouden. Deze is uitstekend bezocht door zo’n 60 personen. Niet alleen leden van Dummy hebben deze avond bijgewoond maar ook een flink aantal leden van de andere Graafse bridgeverenigingen. Frans Schuurman en Ernst Jührend hebben een aantal onderwerpen die tijdens het bridgen aan de orde komen uitgelegd.

De 2e competitieronde is ondertussen weer begonnen. In plaats van 6 rondes van 4 spellen te spelen worden er nu 8 rondes van 3 spellen gespeeld. Dat houdt in dat de paren vaker tegen elkaar spelen. Op de eerste speelavond verrassende winnaars in zowel de A- als in de B-lijn. In de A-lijn waren Marc Hendrikse en Rutger van Oosten oppermachtig met 72%. In de B-lijn waren het Jo Spouwen en Henk Vissers die 62% scoorden.

Mensen die belangstelling hebben om te komen bridgen bij BC Dummy kunnen zich altijd aanmelden als lid.  

 

 

Thema-avond BC Dummy uitstekend bezocht.

De zaal van de Catharinahof loopt om 19.00 uur al langzaam vol. Om 19.30 uur moeten hier en daar wat stoelen bijgezet worden. De door Bridgeclub Dummy georganiseerde thema-avond trekt deze keer zo’n 60 bezoekers. Een derde deel daarvan zijn leden van de andere bridgeclubs uit Grave. De organisatie vindt het een uitstekende opkomst en is zeer blij dat ook vanuit de andere clubs belangstelling wordt getoond voor deze thema avond.

Op het programma staan een flink aantal onderwerpen die tijdens het spelen van bridge aan de orde kunnen komen. Deze avond zijn het Frans Schuurman en Ernst Jührend, beiden lid van de BC Dummy,  die de aanwezigen daarin de weg wijzen.

Ernst Jührend heeft onder andere uitleg gegeven over de regel van 15. Waarbij in de vierde hand met 1 schoppen geopend wordt.

Frans Schuurman heeft de aanwezigen op zijn eigen gepassioneerde wijze uitgelegd dat Stayman in een 1 sans atout contract niet meer van deze tijd is. Puppet Stayman daar gaan wij voor peperde hij de toehoorders in.

Daarmee is het mogelijk om te onderzoeken of er sprake is van een vijf- of vierkaart in de schoppen of harten om naar de fit en manche op zoek te gaan.

Aan de hand van een powerpoint presentatie zijn alle onderwerpen op een manier uitgelegd dat het ook voor een  wat minder ervaren bridger duidelijk werd waarover het ging en hoe die het samen met de partner moet afspreken en moet gaan toepassen. Zoals Frans dat bij herhaling benoemde “Je partner moet wel weten en begrijpen wat jij bedoelt”

Om 22.30 uur werd deze avond met een dankwoord aan Frans en Ernst door voorzitter Rob Diederen afgesloten.

 

 

Overtuigende winnaars bij BC Dummy

Op 26 september ging de competitie van start. De bridgers van de BC Dummy hadden er na een lange zomerstop weer echt zin in. Tijdens de eerste zittingen ontbraken er nog wat late vakantiegangers maar het overgrote deel van de leden was present. Ook dit seizoen wordt er in er in een A- en B-lijn gespeeld. Na 6 zittingen wordt de stand opgemaakt en promoveren de drie hoogst geëindigden van de B-lijn naar de A-lijn.

De drie laagst geplaatste in de A-lijn gaan de volgende competitieronde in de B-lijn spelen.

Tijdens deze competitieronden fluctueerden de resultaten in beide lijnen regelmatig. In de A-lijn was het paar Frans Schuurman/Toin de Groot uiteindelijk met een totaalscore van 56,16% afgetekend de sterkste. De paren Gerdie Mulder/Bart Moonen en Dorus van den Krommenacker/Jan Rutten werden met respectievelijk 53,03 en 52,43 % tweede en derde.

Onder de degradanten naar de B-lijn bevond zich verrassend het paar Otto van Driel/Frank Peeters. Zij waren het vorige seizoen een vaste waarde in de A-lijn, maar zij hebben hun niveau van het vorige seizoen nog niet laten zien.

In de B-lijn was er een afgetekende eerste plaats weggelegd voor Nel van der Duim en René v/d Pavert. Zij scoorden over deze 6 zittingen een gemiddelde van 58,95%. Niemand kwam ook maar in de buurt van deze score. Toon van Eldijk en Edmond van Heteren werden met 53,78 tweede. De derde plaats was er voor Jan van Els en Piet van der Wielen. Zij scoorden 53,49%. Deze drie paren zien wij de komende competitieronde terug in de A-lijn.

A.s donderdag 7 november organiseert BC Dummy de 1e Thema-avond van dit seizoen. Deze vindt plaats in de Catharinahof aan de Koninginnedijk te Grave. Aanvang 19.30 uur. Frans Schuurman en Ernst Jührend zullen daar een aantal onderwerpen uitleggen. Niet leden betalen 2,50 euro om deze avond bij te wonen.

 

 

Ledenvergadering BC Dummy, september 2019

Na 19 jaar bestuurslidmaatschap van de club, eerst als secretaris, daarna als voorzitter, nam Gerdie Mulder deze maand afscheid. In zo’n grote tijdspanne zijn er natuurlijk naast hoogtepunten ook problemen geweest die zij het hoofd moest bieden. Wat te denken van de brand in het Palazzotheater en het faillissement van het Arsenaal. Gelukkig werd een nieuwe speellocatie gevonden in het Catharinahof, tot ieders tevredenheid. Bij haar afscheid kan zij gerust stellen dat de vereniging nu in rustig vaarwater terecht is gekomen; voor Gerdie als watersportliefhebster zeker een juiste typering.

Vanwege haar grote verdiensten voor de club, haar voortrekkersrol in de organisatie van het grote Graafse bridgetoernooi Quatremains en ook haar inzet voor de promotie van het jeugdbridge in Grave en de regio kreeg zij van de heer Rini Verhagen van de Nederlandse Bridgebond een hoge onderscheiding uitgereikt.

Het voorzitterschap wordt overgenomen door Rob Diederen en Rob Rijke neemt de bestuursfunctie P.R. over van Marc Hendrikse.

Daarnaast hebben diverse leden in het afgelopen jaar zoveel meesterpunten gehaald dat zij zich districtsmeester mogen noemen, nl. Marcel van der Vliet en René van de Pavert; Rutger van Oosten en Frank Peeters zijn clubmeester geworden; de laatste heeft ook het diploma Basisvaardigheid Arbitreren behaald, een knappe prestatie voor de korte tijd dat hij pas bridget. Als vrijwilliger van het jaar werd Jan van Els verkozen: de stille kracht die elke speelavond aanwezig is om onze zaal speelklaar te maken.

Tot slot werd het clubkampioenschapspaar 2018/2019 gehuldigd: voor het tweede achtereenvolgende jaar kregen Mariette Gielens en Marcel van der Vliet de kampioenmedailles omgehangen.

 

 

 

Bridgeclub Dummy uit Grave organiseert bij de opening van het seizoen traditiegetrouw een vrije bridge-avond waarbij iedereen welkom is, leden en niet-leden. Meedoen aan deze invitatie-drive is gratis. U bent van harte welkom op donderdag 12 september in het restaurant van Catharinahof in Grave. Aanmelden om 19.15 uur. Voor Dummy-leden begint het seizoen op 5 september, en de speelavond is zoals altijd op de donderdagavond. Nieuwe leden voor de competitie kunnen zich aanmelden via bridgeclubdummy@gmail.com