ZILVER EN BRONS VOOR  GRAAFSE JEUGDBRIDGERS

Zondag 27 mei jl. werd in Utrecht het NK MINIBRIDGE 2018 gehouden. In alle vroegte vertrokken er 62 kinderen uit diverse windstreken van Nederland richting Utrecht, om hieraan deel te nemen. Zo ook een aantal jeugdbridgers uit Grave.  Door het geweldige enthousiasme van de Graafse kinderen en hun bridgecoaches heeft dit tot fantastische resultaten geleid. Want het zilver is gewonnen door Nina van Litsenberg en Jonna Rijcken en het brons is gewonnen door Yalissa van den Berg en Dewi Heemskerk. Supergoed gedaan en van harte gefeliciteerd. De eerste plaats is gegaan naar Stan van der Kaaden en Ilija Radovanovic uit Woerden. Het NK minibridge is voor minibridgers die dit schooljaar met bridgeles begonnen zijn of voor het tweede jaar les hebben en nog niet met bieden begonnen zijn.

De NBB complimenteerde BC Dummy, omdat het een club is met zoveel  enthousiasme voor het jeugdbridge.

                                            

GESLAAGDE SLOTDRIVE BIJ BC DUMMY

Alweer een heel bridgeseizoen voorbij. De zon staat dit jaar al vroeg hoog aan de hemel en men krijgt weer zin in de vakanties. Lekker zomeren. De bridgevakantiereizen vallen bij bosjes in de bus, want de zomerstop is weer in aantocht, maar hoe je het liefst vakantie viert, is persoonlijk. Overal in het land worden zomerdrives georganiseerd. Maar men kan ook heerlijk met vrienden thuis in de tuin of op het balkon bridgen. De slotavond is de laatste bridgeavond van het seizoen 2017-2018 en de commissie Lief en Leed had weer erg haar best gedaan om er een leuke avond van te maken. Met de lekkere hapjes en een mooie prijzentafel kon men weer terugkijken op een gezellige avond en op een geslaagd seizoen. De voorzitter van

BC Dummy wenste iedereen een hele fijne zomer toe, maar geniet vooral.

 

JEUGDBRIDGERS KRIJGEN DIPLOMA

BIJ BC DUMMY                                          

Na een schooljaar bridgeles gevolgd te hebben in groep 8 van basisschool "de Raamdonk" en "de Sprankel" en bridgeles in huize van Thiel te Nederasselt, werden alle 17 leerlingen uitgenodigd om op donderdag 17 mei jl. in het spelershome van BC Dummy, hun ruiten- of klaveren diploma in ontvangst te nemen. Deze bridgelessen werden gegeven door de bridgecoaches van BC Dummy Gerdie, Marjos, Marleen en Juul. Maar voordat de diploma's uitgereikt werden, speelden de kinderen onder het toeziend oog van trotse ouders, grootouders, coaches en andere belangstellenden nog een aantal spelletjes bridge. Sommige aanwezigen vroegen of bridgen niet te  saai is voor jonge kinderen, want bridge is toch iets voor oudere mensen. Maar het antwoord was eenduidig. De jeugdige bridgers vinden dat helemaal niet. Het is een heel interessant en aardig ingewikkeld spelletje, wat de jeugd juist erg aanspreekt. Na het bridgen werden de kinderen door de voorzitter gefeliciteerd en hoopte ze dat men in de toekomst het spelletje bridge met veel plezier zal blijven spelen. Hierna kregen ze uit handen van hun eigen coach het  bridgediploma uitgereikt en ging men trots en zeer tevreden naar huis.

Allemaal van harte gefeliciteerd.

 

 

GESLAAGDE 29e  GRAAFSE BRIDGEDRIVE QUATRE MAINS

Afgelopen zaterdag was het weer gezellig druk in het mooie stadje Grave. Na maandenlange voorbereiding was het dan eindelijk zover en zwaaiden voor de bridgeliefhebbers, die uit alle hoeken van Nederland naar Grave waren gekomen, zaterdagmorgen de deuren van Catharinahof open. De koffie met cake stond klaar en de inschrijftafels waren bemand. Ook de table-officers in de mooie locaties zoals de Kerken, de horecagelegenheden, de jachthaven en enkele historische gebouwen waren er klaar voor, om de bridgers te ontvangen. Maar eerst opende de voorzitter van de organiserende bridgeclub Dummy de 29e bridgedrive Quatre Mains en heette iedereen van harte welkom. Zij wenste alle bridgeliefhebbers een zonnige, maar vooral een plezierige dag. Ook verklapte zij een psycholoog geraadpleegd te hebben. Nu was dat niet zo moeilijk, want onze bridgeclub heeft er een in het bestuur. Haar vraag was: hoe kun je het beste met kritiek omgaan. Nou volgens de geleerde is het zo, dat wanneer men kritiek op een positieve manier geeft, men er eerder iets mee zal doen dan dat er op een negatieve manier gereageerd wordt. Dus een wijs advies: "c'est le ton, qui fait la musique" oftewel: geef kritiek met een mooi strikje. Maar zaterdag was er zeker geen reden voor kritiek, want toen men buiten kwam lachte het zonnetje de bridgeliefhebbers toe en heeft men de hele dag kunnen genieten van het mooie spelletje bridge, van een lekkere lunch en het kunnen wandelen door de mooie straatjes van het historische stadje Grave. Voor de einduitslag werd men rond 17.30 uur weer op Catharinahof terugverwacht. Er was een mooie prijzentafel, waar natuurlijk ook weer de asperges niet aan ontbraken. Voordat men overging tot de prijsuitreiking, bedankte de voorzitter alle deelnemers en vrijwilligers, die deze dag mogelijk hebben gemaakt. Een speciaal woord van dank ging naar Herman van den Bosch. Herman is de grote spil, die al jarenlang het hele technische gedeelte voor zijn rekening heeft genomen. En dat is soms stressen, daar kan het thuisfront, volgens Herman over meepraten. Als 1e is met 70,77%  geëindigd het paar Jane Eigenhuijsen & Paul de Heer, 2e met 67,90% Wilma Langenhuijzen & Annelies Verberne en 3e met 66,01% Hans Wessels & Han Smit. De wisseltrofee voor het beste Graafse bridgepaar Quatre Mains 2018 ging dit jaar naar Nel van der Duim en René van de Pavert met 62,11 %. Allemaal van harte gefeliciteerd. Het was een prachtige dag, iedereen had genoten.

De organisatoren kunnen terugkijken op een hele prettige dag zonder problemen en ze zien met de deelnemers nu al weer uit naar de 30e editie in 2019.

 

 

 

BRIDGECLUB DUMMY BEDANKT HAAR VRIJWILLIGERS                                

Eens in de 2 jaar organiseert het bestuur van BC Dummy een bedankavond voor alle vrijwilligers. Op woensdag 14 maart was het zover en vond deze avond plaats in het Boulodrome van de Graafse Jeu de Boulesclub. Onder het genot van een lekker kopje koffie met een speciale vrijwilligerstaart, opende de voorzitter deze avond en bedankte iedereen voor de geweldige inzet voor onze bridgeclub. Zonder jullie kunnen we niet.  Tijdens deze avond kon men  volop jeu de boules spelen en degenen die niet mee konden doen, speelden een potje bridge. In de pauzes waren er heerlijke hapjes, knabbeltjes en drankjes. De verzorging van de avond was in handen van twee voortreffelijke gastvrouwen: Kitty en Marie-Louise en begeleider tijdens het jeu de boules was Jan. Aan het eind van de avond was de bekendmaking wie de winnaars waren geworden. Het was nog spannend, want de scores lagen erg dicht bij elkaar. Maar uiteindelijk was er toch een uitslag. Het waren de twee JJs, namelijk Jo Spauwen en Jan van Els. Zij kregen een mooie trofee mee naar huis. Proficiat heren. Het was een leuke avond geweest.

 

 

LEDEN VAN BC DUMMY TROTSEREN STORM
Donderdagavond trotseerden de bridgers van B.C.Dummy de storm, die donderdag over ons land trok en voor veel schade zorgde. Zij lieten zich niet weerhouden om thuis te blijven en kwamen in grote getale naar hun wekelijkse bridgeavond. Na het viertallen van vorige week, werd er deze week weer parencompetitie in 2 lijnen gespeeld. Er werd stormachtig geboden en de biedingen volgden in hoog tempo over de bridgetafel en soms leek het wel of het binnen net zo stormachtig was als buiten. Aan het eind van de avond kwam René met de uitslag. En zoals het wel vaker gebeurt, vielen de uitslagen toch anders uit dan dat men eigenlijk verwacht had. In de A-lijn werden Piotr en Toine eerste met een mooie score van 57,58% en tweede werden Aad met invaller met 53,44%. Maar in de B-lijn werden Joke en Thea eerste met de hoogste score van de avond nl. van 63,04% en goede tweede werden Francien en Mientje met 62,25%. 
Zondag 28 januari wordt er weer een Open Graafs Jeugd- en Minibridge Kampioenschap gehouden op basisschool De Raamdonk. Aanvang 12.00 uur. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken. 
En kent u nog iemand die graag wil leren bridgen. Dat kan, want vanaf 19 februari wordt er bij voldoende deelname een bridgecursus voor beginners gegeven. Twee enthousiaste bridgecoaches van B.C. Dummy Niek Marcellis en Piet Roelofs verzorgen deze cursus.

 

 

BC DUMMY: EEN KERSTDRIVE MET VERRASSINGEN    
De commissie Lief en Leed van de Graafse bridgeclub Dummy, organiseerde donderdagavond 21 december haar jaarlijkse Kerstdrive in het sfeervolle restaurant van Catharinahof. De opkomst was groot en iedereen was feestelijk gekleed. Bij binnenkomst werden de deelnemers ontvangen met een heerlijk drankje. En werd iedereen in het openingswoordje door de voorzitter hartelijk verwelkomd.  Zij stond stil bij de leden die vanwege gezondheidsredenen, niet op deze Kerstdrive aanwezig konden zijn. En dat namens BC Dummy de commissie Lief en Leed aan hen gedacht heeft, middels een bezoekje en een bloemetje. Zij wenste iedereen veel plezier,  fijne feestdagen en vooral een gezond 2018. Na al deze mooie woorden werd het voorgerecht geserveerd en natuurlijk tussen de gangen door gebridged. Het diner was in handen van het geweldige horecateam van Catharinahof. Iedereen heeft heerlijk gesmuld en de complimenten waren niet van de lucht. Het was fantastisch.

Na het diner was er nog een verrassing nl. de Kerstman uit Lapland. Deze Kerstman wist op ludieke wijze, middels een bingospel diverse cadeautjes onder de leden te verdelen. Kortom het was een feestelijke en zeer geslaagde avond en men ging voldaan huiswaarts. 

Op donderdag 4 januari 2018 om 19.30 uur is er een A.L.V. en wordt er na deze vergadering gewoon competitie gespeeld.

 

 

THEMA-AVONDEN BC DUMMY VOOR HEEL

BRIDGEND GRAVE                                                      
Op donderdag 2 november werd er voor de 5e keer een thema-avond door Bridgeclub Dummy georganiseerd, waarbij alle Graafse bridgers welkom waren. Ditmaal met het onderwerp TELLEN 2.0: de KAARTVERDELING. Deze thema-avond stond wederom o.l.v. Frans Schuurman. Frans is al diverse jaren enthousiast lid van Bridgeclub Dummy en vindt het leuk om de kennis en inzichten van het mooie spelletje bridge met anderen te delen. De informatie en tips die op deze thema-avond gegeven zijn, werden donderdag 9 november op de 1e viertalavond van het seizoen, al met succes toegepast. Want het is toch knap, als je tijdens de biedingen goed oplet en precies weet hoe de kaartverdeling is. Dat is wel belangrijk om te weten, hoe je het beste kunt snijden. Dat snijden is nou juist zo leuk, want dat kan een extra slag opbrengen. En zo had Frans nog veel meer van deze tips.

Bridgeclub Dummy doet het ook goed op Bridgedrives buiten Grave. Afgelopen zaterdag bijvorbeeld was BC Dummy met 5 paren ruim vertegenwoordigd in Uden op de jaarlijkse Keiendrive van N.R.B.V.Phoenix. Er was een deelname van totaal 100 paren, waarbij de 5 paren geen slecht figuur sloegen en de eer van BC Dummy hebben hoog gehouden. Zelfs een 2e plaats met 61,91% voor Nel van der Duim en Ernst Jührend.

Donderdag 16 november wordt de 7e zitting competitie gespeeld.

 

BRIDGECLUB DUMMY: RANKING-COMPETITIE EN JEUGDBRIDGE                   
Donderdagavond 28 september werden aan het begin van de avond  de  Club- en Viertallenkampioenen, die vorige week op de jaarvergadering verhinderd waren, alsnog gehuldigd en werd (oud) lid Huub Paree door de voorzitter als nieuw lid, weer van harte welkom geheten. Na 2 thema-avonden en de jaarvergadering, gingen de bridgers van BC Dummy ranking- competitie spelen. Bart gaat voorlopig, aan het begin van elke bridgeavond, een vernieuwde spelregel bespreken. Een belangrijke verandering van het ranking-systeem is, dat men elke competitieavond kan degraderen of promoveren. Je zag de spanning oplopen, wanneer René aan het eind van de avond, de uitslag voorleest en hoorde je reacties van "dat had ik toch niet verwacht" of toch wel. Met de hoogste score van de avond eindigden als eerste in de A-lijn, Ernst en partner met 68,15% . In de B-lijn eindigden met ook een mooie score van 62,08 % Niek en Piet.  

JEUGDBRIDGE: Al jarenlang geeft Gerdie Mulder bridgeles aan leerlingen van basisschool De Raamdonk. Na de herfstvakantie gaat zij weer aan de slag met 8 leerlingen. Deze keer geassisteerd door Marleen Jansen. Ook op basisschool de Sprankel gaat Marjos Bakers aan een aantal leerlingen bridgeles geven. Wat de drie met elkaar delen, is passie. Voor bridge zelf, maar ook voor jongere generaties, om hen er op eenzelfde wijze van te laten genieten. 
 

 

BC DUMMY: RANKING COMPETITIE EN HULDIGING KAMPIOENEN                             
Altijd op de derde donderdag van de maand september, houdt Bridgeclub Dummy haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. De vergadering startte met de speerpunten voor het nieuwe bridgeseizoen. Een ervan is het ledenaantal. Door de vergrijzing, zieken of verhuizingen is het wel heel belangrijk om het aantal leden op peil te houden en twee nieuwe leden hebben we weer in ons midden mogen verwelkomen.  Er wordt veel gebridged in de gemeente Grave. Bridgeclub Dummy is de enige bridgeclub binnen deze gemeente, die aangesloten is bij de NBB (Nederlandse Bridge Bond). De NBB adviseert en ondersteunt ons met advies, competitiemogelijkheden of het jeugdbeleid. Zo werden wij bv. recentelijk door de NBB geïnformeerd dat er een aantal spelregels vernieuwd zijn. Bridge is per slot van rekening een universeel spel en dan is het wel goed om op de hoogte te zijn van de juiste basis- en spelregels. Ook zijn er enkele leden van Bridgeclub Dummy bereid om, wanneer men in de huiskamersfeer wil leren bridgen, bij de mensen thuis les te geven. Nog een ander belangrijk agendapunt was: DE RANKING COMPETITIE. Ook de NBB ondersteunt deze competitievorm. BC Dummy had hiervoor 2 thema-avonden georganiseerd. Een belangrijke voorwaarde om met deze competitievorm te gaan spelen was, dat de Weco, die uit 3 werkende leden bestaat, hiervoor de extra tijd kon vrijmaken, maar dat was gelukkig geen probleem. Daarom kon het Bestuur ook met het voorstel komen om de eerste 11 competitieavonden met dit nieuwe systeem te gaan spelen. Dit voorstel is met een meerderheid aan stemmen aangenomen en zal begin januari 2018 in een extra ledenvergadering geëvalueerd worden. Tijdens de vergadering bedankte de voorzitter onze penningmeester Elly Versteeg. Zij stopt vanwege gezondheidsredenen als penningmeester van onze club. Elly was een goed beheerder van onze penningen en zoals ze in haar woordje al zei, draagt zij een financieel gezonde club over. Traditiegetrouw worden tijdens de ALV, de kampioenen 2016-2017 gehuldigd. Helaas waren niet alle kampioenen aanwezig.  Clubkampioenen zijn geworden: Toon van Eldijk en Piotr Wieczorek. Viertallenkampioenen 2016-2017 van de A-lijn zijn: Meis Weusten, Tine Giesbers, Toon van Eldijk en Piotr Wieczorek. Van de B-lijn zijn dat: Nel vd Duim, Thea Luijpen, Otto van Driel en Jan de la Bije. Allen van harte gefeliciteerd. De voorzitter sloot mooi op tijd de vergadering en konden de bitterballen doorkomen.

 

 

NIEUW BRIDGESEIZOEN GESTART BIJ BC DUMMY                                       

De vakanties zijn weer voorbij en werd bij BC Dummy donderdagavond jl. gestart met een heel nieuw bridgeseizoen.     Aan het begin van deze 1e competitieavond deelde Bart Moonen van de WECO mee, dat er door de NBB diverse spelregels vernieuwd zijn. Het advies van Bart was, om ze goed te lezen in het bridgeblad van september. Wel zo handig dat men weet wat wel en wat niet mag. Er werd tijdens deze 1e competitieavond geconcentreerd gespeeld en geboden. Na 4 maanden niet bridgen en met nieuwe afspraken en conventies stond men te trappelen om mooie manches en slems uit te bieden. Want het gezegde is: de eerste klap is een daalder waard. Na afloop kwam, zoals we dat al jaren van René gewend zijn, de uitslag van de avond. In de A-lijn zijn 1e geworden Aad en Hardy met 62,15 %, 2e: Gemmy en Marcia met 61,81% en 3e: Gerdie en Bart met 60,42%. In de B-lijn zijn 1e geworden Thea en Joke met 62,15%, 2e: Henk en Huub met 57,29% en 3e: Nel en René met 55,66%. Donderdagavond 21 september houdt BC Dummy haar jaarvergadering en ook worden dan tijdens deze jaarvergadering de Clubkampioenen 2016-2017 en de Viertallenkampioenen 2016-2017 gehuldigd.  

Aanvang 19.30 uur.

 

DE ROLLING STONES, LEUKE VAKANTIEVERHALEN EN FLESSEN WIJN OP OPENINGSDRIVE BC DUMMY

Bridgeclub Dummy hield op donderdag 7 september haar  jaarlijkse openingsdrive. De opkomst was groot. Je kon merken dat men na de lange zomerpauze weer zin had om te gaan bridgen. Eerst werden natuurlijk de vakantieverhalen uitgewisseld en waren er ook leden die hun vakantie nog te goed hadden of binnenkort naar Oostenrijk vertrokken om een concert van de Rolling Stones bij te wonen. En zo te horen heeft iedereen een fijne zomer gehad. Rond de klok van half acht hield de voorzitter een openingswoordje, waarbij ze iedereen van harte welkom heette. In het bijzonder enkele leden die vanwege gezondheidsredenen lang afwezig waren en nu weer van de partij zijn. Ook aan enkele leden die momenteel in het ziekenhuis liggen werd gedacht. Na iedereen een prettig speelseizoen gewenst te hebben, kon de openingsdrive beginnen. Het was voor sommigen wel weer even wennen, maar men had er plezier in en werd er flink geboden. Aan het eind van de avond vroeg René het woord om zijn bridgemaatje Rinus IJzerman te bedanken. Hij vond het jammer dat Rinus na jarenlang samen gebridged te hebben stopte. Maar vertelde er wel bij dat Rinus nog wel invaller bij BC Dummy wil blijven. En zoals we altijd van René gewend zijn kwam hij met de einduitslag. De winnaars in de A-lijn werden Gerdie en Bart en in de B-lijn werden dat Jo en Hanny en zij mochten een heerlijk flesje wijn mee naar huis nemen. Zo ook de paren die op de 5e en de 7e plaats in de A en B -lijn geëindigd waren.

Op donderdag 14 september wordt de eerste competitieavond gespeeld en op donderdag 21 september wordt de jaarvergadering van BC Dummy gehouden. Tijdens deze avond worden bovendien de clubkampioenen en de viertallenkampioenen gehuldigd.